Kerge ent mahlakas suvejook!
Koostisained:
- 1 espresso *
- 30 ml vanillimaitselist siirupit
- apelsinimahla
- 4 jääkuubikut
Valmistamine
Vala jääkuubikud ja vanillisiirup kannmikserisse. Lisa natuke apelsinimahla ja värskelt valmistatud espresso ning sega korralikult.
Soovitusi serveerimiseks
Vala jook dekoratiivklaasi. Freshpresso kaunistamiseks kasuta pikuti lõhki lõigatud vanillikauna või apelsinikooreribasid.
——————————
* Espresso on itaaliapärane kohv, mida valmistatakse espressomasinaga rõhu abil. Sõna espresso tähendab itaalia keeles "väljapressitud".
Espresso koosneb:
- 7-8 g peene jahvatusega kohvist
- 30-35 ml veest
Traditsiooniliste espressomasinate puhul "pakitakse" peeneks jahvatatud kohv ühtlaselt "käppa" (filtrihoidjasse ehk portafiltrisse). Käpp lukustatakse espressomasina külge, kuni 95-kraadine vesi surutakse 25-30 sekundi jooksul 9-atmosfäärise rõhu abil läbi kohvi. Kirjeldatud käppmasina meetod on levinud kohvikutes, kodutarbija jaoks on mugavamaid variante. Üha laiemalt levinud täisautomaatsed espressomasinad võimaldavad valmistada samaväärse espressot kõigest nupuvajutusega – tuleb panna sobilikud oad või kapslid masinasse, ülejäänu teeb masin sinu eest ära (vajadusel jahvatab, pakib ja surub rõhu abil vee läbi kohvi).
Perfektse espresso tunned ära tiheda punakaspruuni crema järgi.
Espresso tähistab nii kohvijooki kui ka valmistamise meetodit, mis pärineb 20. sajandi algusest. Selle valmistamiseks ei ole konkreetset uba, segu/sorti või röstimise astet. Espressot saab valmistada igasugusest kohvist. Näiteks Lõuna-Itaalias eelistatakse tumedamat rösti ja suuremat robusta osakaalu, Põhja-Euroopa suunas muutub kohviröst üha heledamaks ning araabika osakaal suureneb.