• Dmitry |

    Tere!

    Ilmselt ei ole enam kellegi uudiseks et 2017. aastal lõpeteti HansaRaama ja Standard Hansa internetivõtmete väljastamine, millega keelati programmi kasutamine. Minu ettevõttel on mure järgmine.

    Ostsin 2011. aasta lõpus HansaRaama 6.3 klient-server versiooni, paketis erinevad moodulid, 100 ettevõtet ja 4 kasutajat. Koguhind käibemaksuga tuli 2842 eurot. 2017. aasta detsembrini kõik toimis kenasti ja töö sai tehtud. Serveid ja tarkvara haldasime ise, samuti tegelesime ise ka turvalisust puudutavate küsimustega. Ühel päeval teatas tarkvara, et selle kasutus on piiratud ja uue internetivõtme pärimine ei õnnestunud.

    Kuna 2012. aastaql litsentsiväljastaja HW HansaRaama OÜ liideti aktsiaseltsiga HansaWorld Estonia, võtsin ühendust viimasega. Sealt väideti, et kõik tarkvaraga kaasnevad õigused ja kohustused on üle antud aktsiaseltsile Excellent Business Solutions Eesti. Viimased aga räägivad, et on teavitanud kõiki HansaRaama kasutajaid internetivõtmete väljastamise peatamisest, pakuvad oma kallist ja kõiki vajadusi mitte rahuldavat tarkvara ning väidavad, et ei vastuta HansaRaama internetivõtmete väljastamise eest. Minu ettevõte ei ole saanud ühtegi teavitust, kuigi kontaktandmed Äriregistris pole muutunud umbes 5 aastat. Domeen hansaworld.net, mille poole toimub pöördumine internetivõtmete uuendamisel, tõepoolest kuulub HansaWorld Estonia AS-le.

    Selge on see, et HansaRaama 6.3 on tõepoolest vananenud ning selle toetamisest ja haldamisest loobumine on põhjendatud. Muuhulgas, me ei ole saanud ühtegi uuendust kogu möödunud perioodi jooksul ja litsentsilepingu kohaselt ei vastutanud arendaja millegi eest. Litsentsilepingu alusel on litsentsiandjal õigus lõpetada litsentsileping siis, kui litsentsisaaja rikub lepingu tingimusi, näiteks tarkvara eest tasumata jätmine, või litsentsisaajat seostatakse tarkvarapiraatlusega. Ükski nimetatud sündmustest loomulikult ei ole leidnud aset.

    Arvan, et on asjakohane otsida paralleele teiste tarkvaratoodetega. Näiteks operatsioonisüsteemi Windows XP parandati ja toetati rohkem kui 15 aastat, mis on isegi liiga palju, kuid toe lõppemisel Microsoft ei keela seda kasutada edasi. Mitmed NCR sularahaautomaadid, milles turvanõuded on oluliselt kõrgemad kui väikefirma raamatupidamises, töötavad jätkuvalt Windows XP peal. Sarnaselt sellega ei keela ükski endast lugupidav toote tootja kasutada oma toodet, mille eest on tasutud, sealhulgas ka garantiiaja möödumisel. Minu hinnangul HansaRaama ja Standard Hansa kasutamise keelamine ei ole õigustatud.

    Kas keegi veel on saanud sarnaselt kannatada? Kas leidub kedagi, kes on leidnud kirjeldatud probleemile lahenduse?

    Ette tänades
    Dmitry

  • kasutaja |

    On vaid kaks lahendust: maksa või vali teine programm.
    Kunagi müüdi HansaRaama programm. Versiooni uuendamisel kas jäid vana juurde või maksid ja said uue versiooni. Mingil ajal tõmmati kõigile varasematele lepingutele kriips peale, maksa pidevalt programmi kasutamise eest või enam kasutada seda ei saa, kohe mitte midagi üleöö kasutada ei saa ja nii jääbki kui ei maksa. Kõik eelmiste perioodide andmed on kapitaalselt lukus. Normaalseks seda mitte ühelgi viisil pidada ei saa.

  • Dmitry |

    Tänan kiire vastuse eest!

    Teie vastusest sain aru, et Te ei toeta HansaWorld Estonia AS käitumist, ja ilmselt olete saanud kannatada samuti. Ehk on Teil teadmisi, kuidas seadus reguleerib varem kirjeldatud olukordi?

    Ette tänades
    Dmitry

    • kasutaja |

      Loomulikult ei toeta sellist häbematut käitumist. Programm jääb lukku ja sa ei saa sellest teha ei pdf-i ega muud väljatrükki, ka mitte aastaaruande jaoks saldosid sealt tõmmata. Mingi südametunnistus neil siiski on, et erandkorras on andmete ülekandmiseks päevaks-paariks programm avatud (aga see oli ammu, praegust seisu ei tea).

  • Tiiu |

    Tegin neile juhatuse liikmele Kaebuse ja nõudsin andmete säilitamist nende serveris ja väljavõtete väljaprintimise PDF vormis ka pärast lepingu lõppemist vähemalt 5 aastat.
    Sain ka vastuse kus nimetati mind väga emotsiooniliseks persooniks ja neil pole kohustust mulle anda 5 aastast garantiid andmete säilitamist peale litsentsilepingu lõppemist.
    Lepingulisi suhteid reguleerib võlaõigusseadus ja kahju kannataja saab pöörduda kohtusse.
    Ja kuna programm StandardHansa ei kohaldunud täielikult minu arvutis Windows 10 -ga, siis otsustasin alustada hoopis programmiga Smartaccounts.
    Olen väga rahul.

  • Kaire. |

    Sama lugu siin Books by Hansaworldiga. Ma ei hakka pikalt-laialt kirjutama, kuidas minu väljaostetud programm muutus ootamatult renditud programmiks, kuid eelmise aasta kevadel, kui ma sain 5 (!) päeva enne uue perioodi algust teada, et programmi kasutamise jätkamiseks pean kohustuslikus korras pilveversioonile üle minema ja minu aasta litsentsitasu tõuseb seoses sellega üle 10 (!) korra, sai minu mõõt lõplikult täis. Muidugi ei olnud mul võimalik päevapealt programmi vahetada, seepärast pidin mingi aeg nende röövellike tingimustega leppima, kuid nüüdseks teen tööd juba uues programmis ja olen igati rahul.

    Mind häirib samuti, et litsentsilepingu lõppedes pole võimalik vanast programmist enam mingeid andmeid kätte saada. Andmebaasi säilitatakse lahkelt vaid 19-eurose (+ km) kuutasu eest. See ei tohiks nii olla. Piiratud seisus, kasvõi ainult andmete vaatamiseks, peaks programmi kasutamine olema võimalik vähemalt raamatupidamise seaduses kehtestatud tähtaja lõpuni ja andmete väljatrükiks peaks programmi avamine olema lihtne ja normaalse hinnaga.

    Mis minu puhul oli aga eriti kummaline, siis kuna ma ei soovinud andmebaasi säilitamise eest maksta, küsiti selleks, et mulle andmebaasist tekstikoopiad teha (juhuks, kui mul peaks tekkima soov või vajadus programmi jälle kasutama hakata või sealt andmeid saada) minu kasutajanime ja salasõna. Tekstikoopiaid saavat nimelt teha vaid serveris ja selleks on neil vaja ligipääsu minu andmetele. Okei, ligipääsu küll, aga mitte minu kasutaja ja parooliga. Peaks olema ju võimalik anda nende itimehele vastavad kasutajaõigused, et see logiks programmi sisse oma kasutajanimega ja näeks ainult seda, mida tal vaja näha. Pealegi, kui arvutis tehtavad koopiad ei salvestuvat nagu nad väidavad, siis huvitav küll, kuidas ma seni enda tehtud tekstikoopiatega olen saanud ettevõtete andmeid taastada.

  • Raamatupidaja |

    Smartaccounts programmi rent maksab aastas 14,92+km ja see on iga firma kohta eraldi.

    • Kaire. |

      Väike parandus. 14,92€ + km on ühe kuu tasu ühele ettevõttele, kui maksad terve aasta eest korraga. Raamatupidamisfirmadele on hind soodsam. Küsi pakkumist.

  • Dmitry |

    Tänan kõiki vastuste eest!

    Tiiu, kasutaja ja Kaire poolt toodud näided kinnitavad, et HansaWorld Estonia AS-ile ega Excellent Business Solutions Eesti AS-ile ei tohi usaldada ettevõtete missioonikriitilisi andmeid.

    Olukord minu ettevõttes siiski erineb ning on mingil määral veelgi absurdsem. Teie rentisite või kasutasite tarkvara teenusena (SaS) ja ühel hetkel lõpetati teenuse osutamine. Mina ostsin selle välja märkimisväärse hinna eest (2842 eurot) ning kuutasu või muud võimalikud kõrvalkulud puudusid.

    Täna leidsin aega tutvumiseks Võlaõigusseadusega, milles litsentsilepingutele on pühendatud terve 18. peatükk. Meie kahjuks on olemas peatüki viimane paragrahv.

    § 374. Tähtajatu lepingu ülesütlemine
    Tähtajatu litsentsilepingu võib kumbki lepingupool üles öelda, teatades sellest ette vähemalt üks aasta.

    Minu ettevõtet ei ole sellest teavitud. Samuti ei ole teavitatud litsentsiväljastaja HW HansaRaama OÜ liitmisest aktsiaseltsiga HansaWorld Estonia ega tarkvaraga kaasnevate õiguste ja kohustuste on üleandmisest aktsiaseltsile Excellent Business Solutions Eesti.

    Kas siin foorumis leidub veel kannatanuid, keda pole teavitatud litsentsilepingu üles ütlemisest?

    Ette tänades
    Dmitry

  • Dmitry |

    Ametlik teadaanne HW HansaRaama OÜ ühinemisest aktsiaseltsiga HansaWorld Estonia on tõepoolest olemas. Küll aga ei ole see eriti tähtis antud juhtumi korral.

    Kas leidub kedagi, keda pole teavitatud õiguste ja kohustuste üleandmisest aktsiaseltsile Excellent Business Solutions Eesti või litsentsilepingu üles ütlemisest?

    PS. Huvitav on see, et selle lehekülje all koostööpartnerite hulgas on jätkuvalt HansaRaama by HansaWorld.

  • Vastamiseks pead olema sisse logitud.