Veel töötajate tervisekontrollist

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

01.03.2011 avaldasime artikli "Millal tuleb suunata töötaja tervisekontrolli?". Saime artiklile paar kommentaari, millele palusime ka autori tagasisidet.

Järgnevalt on küsimused ja vastused toodud ka Teieni. Küsimustele vastas Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni töötervishoiu tööinspektor Janika Rõõmus.

Küsimus:
Kas tööandjal on esialgselt praktikale suunatud töötajalt õigus nõuda enne lepingu sõlmimist tervisetõendit, mis tähendab, et tööandja seda kinni ei maksaks?

Vastus:
Siinkohal sooviks kindlasti üle küsida, kas tegemist on ikka tervisetõendiga või tervisekontrolli otsusega. Tervisetõendit, mida kirjutab välja perearst, võib tööandja nõuda, kui tegemist on näiteks bioloogiliste või keemiliste ohuteguritega. Tervisekontrolli töötervishoiuarsti juurde peab siiski suunama tööandja ja oma kuludega.

Küsimus:
Mida teha siis, kui tööandja ei pea kinni nõudest töötajat tervisekontrolli suunata? Töötaja on ettevõttes töötanud 5,5 aastat ja selle aja jooksul ei ole hoolimata sellest, et riskid on olemas, töötajat tervisekontrolli suunatud. Kas töötajal on õigust, võimalust tööandjat selleks sundida?

Vastus:
Töötaja saab nõuda tervisekontrolli suunamist siis, kui tegemist on kuvaritööga. Vastavalt Vabariigi Valitsuse 15. novembri 2000. a määruse nr 362 "Kuvariga töötamise töötervishoiu ja tööohutuse nõuded" § 3 lõike 5 alusel peab tööandja töötajale, kes vähemalt poole oma tööajast töötab kuvariga, korraldama tervisekontrolli, mis hõlmab:

1) silmade ja nägemise kontrolli, arvestades töötervishoiuarsti või silmaarsti määratud tähtaega konkreetsele töötajale, kuid mitte harvem kui üks kord kolme aasta jooksul, või töötaja nõudmisel kuvariga töötamisel tekkinud nägemishäirete korral;
2) luu- ja lihaskonna seisundi kontrolli, eelkõige sundasendis viibimisega seotud vaevuste avastamiseks, sagedusega mitte harvem kui üks kord kolme aasta jooksul, või töötaja nõudmisel kuvariga töötamisel tekkinud vaevuste korral.

Ülejäänud juhtudel peab tööandja töötajad suunama tervisekontrolli riskianalüüsi alusel, kui tööandja seda ei ole teinud, võib anonüümse kaebuse esitada tööinspektsiooni ja tööinspektorid lähevad kohapeale asja uurima. Tööandjal on üldiselt kohustus saata töötajad tervisekontrolli tööleasumise esimese kuu jooksul ("Töötajate tervisekontrolli kord" § 5 lg 2).

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll