Kus peidab end meeskonnavaim?

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Kes meist ei tahaks vahel rutiinsest töökeskkonnast põgeneda ja vahelduseks midagi hoopis teistsugust teha? Selleks et kontoris püsiks loominguline energia, töötajad oleks motiveeritud ning meeskond hingaks ühes rütmis, on vaja mõnikord igapäevasest olustikust välja saada.

Et pea püsiks värske ja siht sirge, et jaguks energiat ja tahet oma igapäevaste tööülesannetega edukalt hakkama saada, vajab inimene vaheldust. Keskkonnavahetus soosib värskete ideede tekkimist ning aitab parandada töötulemusi. Vabam õhkkond loob võimaluse mõelda väljaspool tavapäraseid raame.

Veebruarikuu algul otsustasid Maire ja Triin RMP.ee toimetusest järele proovida, kuidas säärane väljaspool raame mõtlemine täpsemalt käib. Toiduakadeemia pakkus meile võimaluse kodulinnast lahkumata viieks tunniks Tai köögi külluslike maitsete juurde põgeneda. Astusime välja igapäevasest kontoriruumist ning suundusime üritusele suure uudishimu ja huviga. Esialgu ei osanud me eesootavast õhtust midagi oodata, ent Tai köök tundus põnev ja uued maitsed mõjusid pika tööpäeva lõpus iseäranis kutsuvalt. 

Mis on Toiduakadeemia? 

Tallinna sadamapiirkonnas omapärases Lootsi keskuse hoones asuv Toiduakadeemia on suurepärane koht, kus ühendada meeldiv ühistegevus kasuliku töise aruteluga. Ärikliendile pakub akadeemia mitmeid erinevaid võimalusi. Seal saab läbi viia koosolekuid, meeskonnakoolitusi, kliendiüritusi ja ärikohtumisi, milles tööalased eesmärgid harmoneeruvad meeleoluka ühise kokkamise ning maitsva elamusega. Kokkamiskoolitus toimub vabas õhkkonnas ning võimaldab seetõttu osalejatel ka äriasjadele või koosoleku põhiteemadele värske pilguga vaadata.

Toiduakadeemia uksest sisse astudes tervitati meid klaasikese veiniga ning peakokk Tarvo Kullama ulatas tutvumiseks retseptidega varustatud menüüd. Menüüs leidus huvitavaid toidunimetusi, mille väljahääldamisega tekib esimesel korral ilmselt kogenumalgi keeleväänajal üsna suuri raskusi. Seni kuni meie üritasime välja selgitada, mis võiks peituda nimetuste Khao Phad Sapparod või Goong Phad Nam Prik Phaow taga, kogunes suurde saali juba üsna kenake hulk inimesi. Kokku mahutabki Toiduakadeemia suur saal kuni kolmkümmend inimest. Väiksema meeskonna tarbeks on Toiduakadeemias ka pisem ruum, mis võimaldab lähemas õhkkonnas tegutsemist kuni kaheteistkümnele kolleegile.

Saime teada, et Toiduakadeemia ühiskokkamised toimuvad oma ala parimate asjatundjate juhendamisel. Lisaks peakokale Tarvole viivad koolitusi läbi näiteks Vladislav Koržets ning mitmete tipprestoranide peakokad, teiste seas Allar Oeselg restoranist Dominic, Sergei Trunov restoranist Balthasar, Kadri Tran restoranist Riis, Alo Stamm restoranist Lusikas ja Ants Uustalu Ööbiku Gastronoomiatalust. Oluline on seejuures, et kõigi koolituste puhul on kesksel kohal just isetegemine – kõik toidud valmivad küll spetsialistide juhendamisel, kuid siiski osalejate endi käte all. 

Põlled ette! 

Kui kõik osalejad olid põlled ette saanud ja juba pisut menüüga tutvuda jõudnud, andis peakokk ülevaate sellest, mis meid koolitusõhtul ees ootab ning selgitas lähemalt töö käiku ja menüüs olevaid retsepte. Selgus, et Goong Phad Nam Prik Phaow tähendab vürtsikat hiidkreveti vokirooga basiilikuga ning Khao Phad Sapparod on maakeeli praeriis ananassiga. Kokku oli menüüs neli põneva nimega eelrooga, kolm pearooga ning magustoit. Kohale tulnud inimesed jagunesid väiksemateks gruppideks ning iga grupp sai valmistamiseks erineva roa.

Suures saalis on töölauad lähestikku, seega saab aeg-ajalt ka teise laua tegemistele pilgu peale visata ning nii saab tegelikult osa kõigi toitude valmimise protsessist. 

Kui üks käik valmis, kogunes kogu seltskond pika laua taha töö tulemusi maitsma ning tööprotsessi ja lõpptulemust analüüsima. Lühikese aja jooksul saab seega osaleda erineva suuruse ja koosseisuga töörühmades, võtta enda peale erinevaid tööülesandeid ning asuda grupis erinevatesse rollidesse. Kõige selle juurde kuulub vahetu suhtlus ja ka väike huumor. Toiduakadeemia koolituste eelduseks ei ole seetõttu ka suur kokandushuvi või kokkamisoskused. Koolitusele tulles saavad kokata kõik olenemata tema söögivalmistamisoskusest. Tähtis on koostegemisrõõm. 

Meeskonnavaim peidab end köögis 

Toiduakadeemia koolitusel osalemine aitab meeskonda tugevdada. Just meeskonnavaimu tugevdamiseks ja selleks, et koos töötavad inimesed omavahel rohkem ning usalduslikumal tasandil suhtlema hakkaksid, pakub Toiduakadeemia võimalust tulla ühiselt süüa tegema meeskonnakoolitustele. Esiteks annab koos kokkamine kõigile osalejatele kindlasti meeldiva ühise emotsiooni. Teiseks saab aga iga osaleja lisaks meeldivale ühisele emotsioonilie ka toidutegemise kunsti õppida.  Koolituse käigus õpivad töökaaslased teineteist lähemalt tundma ning üht-teist saab oma töötajate kohta teada ka juht. Kui töötajad peavad ühiselt jõudma teatud eesmärgini, siis see kindlasti täiustab meeskonnavaimu. Koostöö vilju saab hiljem ühiselt laua taga nautida.  

Kliendipäevad ja eksklusiivne ühiskokkamine 

Koolitus kulges väga positiivses meeleolus ja tekkis huvi küsida, milliseid võimalusi Toiduakadeemia veel pakub. Peakokk selgitas, et veel korraldatakse kliendipäevi ja näiteks eksklusiivseid ühiskokkamisi ettevõtete juhtkondadele, aga miks mitte ka firma suvepäevi. Kliendipäev Toiduakadeemias annab näiteks võimaluse saavutada oma eesmärgid pingevabas keskkonnas. Päeva lõppedes nauditakse isetehtud hõrgutisi ja lahkutakse ühise kogemuse võrra rikkamana.

Töine päev, mis kulmineerus toreda ühiskokkamisega Toiduakadeemias, möödus kiiresti. Arutelu oleks kahtlemata jätkunud kauemakski, kui õhtu poleks saabunud ootamatult ruttu. Koos olid inimesed, keda ühendas huvi toidutegemise vastu, vahetati kogemusi ka nendes küsimustes, mis otseselt päevakavasse ei kuulunud. Veel järgmistel päevadelgi sai kontoris kokakunsti saladusi jagatud ning muljetatud, kust erinevaid maitseained või muid komponente leiab. Pärast koolitust on vahva ka sõpru uute maitsetega üllatada, sest kõik on värskelt meeles ja näpuga retseptiraamatus järge ajama ei pea.

Selleks et kollektiivis loominguline õhkkond tekitada ja motivatsiooni kõrgel hoida, on oluline töökaaslastega vahel ka töövälises keskkonnas kokku saada, teistel teemadel vestelda ning koos midagi huvitavat ette võtta. Meie jäime Toiduakadeemia koolitusega üle ootuste rahule. Kui kohe esimese hooga ei meenu, mida vahvat sai töökaaslastega kontoriseinte vahelt väljaspool ette võetud, siis soovitame sulgi kolleegid kaasa võtta, kontor selja taha jätta ja veeta üks maitseküllane päev ühiselt kokates.
 

Meeskonnakoolituste ja ühiskokkamise kohta saad rohkem infot Toiduakadeemia kodulehelt või Facebookist

Toiduakadeemia OÜ
Lootsi 8 III korrus
10151 Tallinn  

E-mail: info@toiduakadeemia.ee
Telefon: 56 45 22 99

Allikas:  RMP.ee

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll