E-aruande audiitori valimine ja auditeerimine

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Ettevõtjaportaali aruandluskeskkonnas vandeaudiitori määramisel ei ole tegemist audiitori nimetamisega juriidilises tähenduses, vaid antakse vandeaudiitorile juurdepääsuõigus vandeaudiitori aruande koostamiseks ja kinnituse andmiseks.

Vandeaudiitorit on võimalik valida audiitortegevuse registrisse kantud vandeaudiitorite nimekirjast. Aruandluskeskkonnas on ettevõtjal võimalik aruannet auditeerima valida ükskõik milline audiitorühing ja vandeaudiitor, kes on kantud audiitortegevuse registrisse.

Ettevõtjaportaali aruandluskeskkond ei kontrolli, kas lisatav audiitorühing ja vandeaudiitor on sama isik, kes on kirjas aruannet koostava ettevõtja äriregistri andmetes. Samuti ei saa aruandluskeskkond kontrollida, kas audiitorühingul on ettevõtjaga vastav kokkulepe olemas või mitte.

Vandeaudiitorile juurdepääsuõiguse andmisest teavitatakse audiitorit e-posti teel. Vandeaudiitor peab seejärel talle keskkonnas antud juurdepääsuõiguse aktsepteerima või tagasi lükkama.

Vandeaudiitoril on e-aruande keskkonnas võimalik keelduda aastaaruande auditeerimisest, näiteks juhul, kui osapoolte vahel puudub vastav kokkulepe või on ekslikult määratud vale vandeaudiitor või audiitorühing.

Ühe ettevõtja puhul on võimalik lisada ka mitu vandeaudiitorit. Mitme vandeaudiitori määramine võib olla vajalik juhul, kui üks vandeaudiitoritest, kes ei oma allkirjastamise õigust, sisestab vandeaudiitori aruande ning teine vandeaudiitor selle allkirjastab.

Vandeaudiitori aruande peab aruandluskeskkonnas allkirjastama vaid see vandeaudiitor, kes on audiitorühingu esindusõiguslik isik. Vastavat esindusõigust kontrollib aruandluskeskkond automaatselt.

Aruannet saab audiitorkontrolli suunata alles siis, kui audiitorile on juurdepääsuõigus antud.

Kui aruandluskeskkond tuvastab aruande audiitorkontrolli kohustuse, siis pole aruannet võimalik esitada, ilma et seda suunataks audiitorkontrolli.

Kui aruandluskeskkond ei tuvasta aruande auditeerimise kohustust, on ettevõtjal alati võimalik suunata aruanne vabatahtlikku audiitorkontrolli.

Samuti tuleb aruanne suunata vabatahtlikku audiitorkontrolli juhul, kui aruandluskeskkond ei tuvasta audiitorkontrolli kohustust, kuid kohustus on kindlaks määratud põhikirjas või tuleneb seadusest (nt äriühing, milles riigil on vähemalt otsustusõigus riigivaraseaduse tähenduses).

Äriregistri ettevõtjaportaali aruandluskeskkond on kõigile kättesaadav alates 1. jaanuarist 2010. a.

E-aruandluskeskkond võimaldab kõigil ettevõtetel esitada majandusaasta aruannet äriregistrile elektrooniliselt. Elektroonilise aruandluse projekt on saanud teoks tänu Euroopa Liidu struktuurifondide toetusele.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll