• anniki |

    üks minu klient müüb teisele metalli, mis läheb pöördkäibemaksuga maksustamisele. selle vastuse saime maksuametist üheselt selle kn koodi põhjal kätte.
    nüüd kui müüja teeb arve siis arve on 100 eurot käibemaks 20.- ja tasumiseks ostjale jääb 100 eurot.
    kas müüja kanded on sellised?
    K müük (pöördkäibemaksuga müük) 100
    D ostjad 100
    ja müüja käibedeklaris läheb 100 eurot reale 1 ja 20 eurot reale 5? aga kuidas see 20 eurot kandes kujuneb? ma ei saa panna ju K pöördkäibemaks sest siis ei ole kanne tasakaalus.
    või pean panema K pöördkäibemaks 20 D sisendkäibemaks 20 ??
    ja kas ostja firma peab siis reaalselt selle 20 eurot riigile ära maksma?
    kas ostja kanded oleksid siis
    D materjal pöördkäibemaksustatav 100
    D pöördkäibemaks 20
    K võlad tarnijale 100
    ja siin jääb ka siis 20 eurot ju kandest välja?
    ma olen raamatupidamisega tegelenud tükk aega, aga sellist jura pole mul veel kunagi olnud kui nüüd jaanuaris hakkas olema. palun natuke juhendamist, mis on mõtlemises ja kannetes valesti? mõlemal firmal on õigus sisendkäibemaksuna see summa arvestada, st. mõlemad kasutavad seda toodet oma tegevuses maksustatava käibe kujundamisel

  • anniki |

    põhjus miks mind nii väga need kanded huvitavad on see, et ma pean oma raamatupidamise programmi õigeks seadistama, aga proovisin seadistusi mida pakub programmitöötja ja see keeras ikka korralikult kõik pea peale. selleks uuringi, et teen need uued kontod ja asjad siis ise kõik, et oleks selgus majas ja aruanne koheselt õige. aga ei suuda välja möelda kuidas siis see pööritamine käib, sest pole enne selliseid tehinguid olnud aga nüüd seoses selle siseriikliku pööritamisega hakkavad olema-tulema

  • ohjah |

    Müüja deklareerib kauba maksustatava väärtuse ainult KMD lahtris 9 ja ei täida KMD lahtrit 1. Ostja deklareerib kauba maksustatava väärtuse KMD lahtrites 1, 7 ja 7.1 ning sellelt arvutatud käibemaksu lahtris 4. Mahaarvatava sisendkäibemaksu deklareerib ostja KMD lahtris 5 nagu ka muude soetuste korral.
    http://www.emta.ee/et/ariklient/tulu-kulu-kaive-kasum/siseriikliku-poordmaksu-laienemine-metalltoodetele

  • punkt |

    mõlemal firmal on õigus sisendkäibemaksuna see summa arvestada, st. mõlemad kasutavad seda toodet oma tegevuses maksustatava käibe kujundamisel
    ————
    Pöördkäibemaks tähendabki seda, et käibe maksustamine toimub ümberpööratult – käibe deklareerib (lahtrites 1 ja 5) ainult ostja, mitte müüja. Seega mõlemad ei deklareeri käivet ega sisendit, ikka ainult üks firmadest.
    Müüja näitab summat ainult informatiivses lahtris 9.

  • just |

    Sama siin. EL-ist ostetud kauba pöördkäibemaksustamine ei tekitanud probleemi, kuid metalli siseriikliku ostu pöördmaksustamisega ei saa programmis kandeid paika.

  • Vastamiseks pead olema sisse logitud.