Idandid: isekasvatatud vitamiinipommid

Erinevad idandid on varakevadisel ajal ideaalsed vitamiiniallikad ja tervise turgutajad. Köögikapil seisev läbipaistev purk tärkavate seemnetega pakub ka põnevat jälgimist ja näitab, kuidas seemned arenevad.

Idandamisega saab hakkama igaüks, vaja on vaid teada mõnda nippi ja pealehakkamist!

Mida idandada?

Idandamiseks sobivad näiteks rukola, redise, kapsa, murulaugu, mungoa, herne, aedoa, musta sinepi, lutserni, spargelkapsa, porrulaugu, läätse, salatkressi, päevalille ja kõrvitsa seemned.

Samuti võib idandada kemikaalidest puhtaid teravilju: maisi, nisu, rukist, tatart, kaera.

Ettevaatust tomatiga – tema idandid on mürgised!

Idandamiseks sobivaid seemned on eraldi müügil. Ära kasutada idandamiseks külviseemet. Külvamiseks mõeldud seemned on töödeldud kemikaalidega ega sobi idandamiseks.

Maitseomadused:

  • lutsern – kergelt kibe
  • sojauba – mahe
  • brokoli – pähklimaitseline
  • kress – pikantne
  • munguba – kergelt magus
  • redis – terav
  • porrulauk – terav
  • läätsed – mahe
  • valge sinep – terav
  • hernes – mahe
  • rukola – terav
  • basiilik – aromaatne/värske

Alustada soovitame mungoaga, mille seemned idanevad kõige kergemini ning kiiremini. Munguba, lisaks hernes ja läätsed on ka laste lemmikud!

Miks on idud kasulikud?

Värsketes idandites leiduvad vitamiinid ja mineraalid on organismi poolt hästi omastatavad ning aitavad ennetada kevadist vitamiinivaegust.

Lisaks sisaldavad idandid rohkelt kiudaineid, mis puhastavad organismi, aitavad normaliseerida kolesteroolitaset ja soodustavad seedimist.

Kuidas idandamine käib?

Lisaks idandamisseemnetele müügil ka vajalikud tarvikud.

Idandada saab küll ka koduste käepäraste vahenditega, kasutades klaaspurki, kummirõngast ja marlit, kuid lihtsam ja puhtam on seda teha spetsiaalses idandamispurgis või -tornis.

Idandamispurgi keeratav kaas on ühtaegu ka sõela ja toe eest. Tänu sellele on idandeid lihtne loputada ning vee nõrutamiseks saab purgi mugavalt poolviltu asetada.

Idandamispurgil on kaasas ka kasutusjuhend, mis annab algtõed ja juhised edukaks idandamiseks.

Töö käik:

  • Pane seemned idandamisnõusse. Täpse koguse leiad kasutusjuhendist.
  • Kata seemned veega, leota umbes 12 tundi.
  • Vala leotusvesi ära ja pane purk sooja pimedasse kohta (näiteks köögikappi) kuni ilmuvad idulehed.
  • Seejärel võib idusid hoida valguse, kuid mitte päikese käes. Ruumi sobivaim temperatuur on 21–22 kraadi – liiga soojas seemned roiskuvad, jahedas aga ei arene. Seemned peavad olema niisked kogu idanemise aja.
  • Loputa idanevaid seemneid nii hommikul kui ka õhtul, kuni idandid on valmis. Sööma võib hakata juba 2–3 cm pikkuseid idusid, kui idulehed on valguse käes läinud roheliseks.
  • Pärast idude korjamist või külmkapis hoidmist tuleb need enne söömist kindlasti üle loputada!

Kui idandid on valmis, tuleb nende areng peatada, muidu lähevad väärtuslikud ained kaotsi. Pane idandid kaanega plastkarbis külmkappi ja kasuta ära 2–3 päeva jooksul.

Kui seemne idujuur on pruunistunud, on idand vana ega kõlba enam.

Üldjuhul saab esimesi värskeid idusid maitsta 3–5 päeva pärast.

Pea ka meeles, et seemned paisuvad üllatavalt palju!

Üks supilusikatäis lutserniseemet võib 5–6 päevaga täita liitrise klaaspurgi ääreni. Oad-läätsed võrsuvad 2–4 päevaga, nende puhul tuleb arvestada vähemalt kümnekordse paisumisega!

 

Märksõnad: ,

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll