Sel nädalal toimub Maaeluministeeriumi ja Kalanduse Teabekeskuse eestvedamisel Eesti toidu kuu raames kalanädal. Viide kooli üle Eesti läheb igal päeval külla tippkokk, kes valmistab söögivahetunniks õpilastele kohalikust kalakasvandusest pärit kalast maitsva roa.
Avaldame Maablogis kalanädala avaüritusel Jõgevamaa Gümnaasiumis õpilastele pakutud karpkalaroa ja magustoidu retseptid, mille autor on Põhjaka mõisa kokk Ott Tomik.
Retseptide kogused on arvestatud viie portsjoni kohta.
Ürdikoorikuga üleküpsetatud karpkalafilee
- 1 kg luuvaba karpkalafileed
- 100 g riivsaia
- 100 g seesamiseemneid
- 4 spl oliivõli
- 3 spl hakitud tilli
- 30 g võid
- soola
- jahvatatud musta pipart
Sega kausis kokku riivsai, oliivõli, seesamiseemned ja võimalikult peeneks hakitud till – lisa ka näpuotsaga soola. Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga ja laota sellele karpkalafilee nahk vastu plaati. Maitsesta kalafilee kergelt soola ja pipraga, määri fileele lusikaga veidi toasooja võid. Kata kalafileed riivsaia seguga. Küpseta kalafileed 200 kraadises ahjus umbes 10 minutit.
Ürdikoorikuga üleküpsetatud karpkalafilee. Foto: Ott Tomik.
Kõrvitsa-kartulitamp
- 300 g puhastatud kartulit
- 500 g puhastatud kõrvitsat
- 30-40 g võid
Hauta kõrvits väheses soolaga maitsestatud vees, keeda teises potis muredam kartul pehmeks. Kurna kartulid ning vala samasse potti pehmeks hautatud kõrvits. Tambi kartulivispliga kogu segu puruks, lisa või ja vajadusel maitsesta veel soolaga.
Kurgi salat Kreeka jogurtiga
- 300 g värsket kurki
- 300 g Kreeka jogurtit
- 1 spl oliivõli
- 0,5 sidruni mahl
- hakitud petersell
- soola
- suhkrut
- must pipar
- seesami ja kõrvitsaseemned
Tükelda kurk suupärasteks tükkideks, lisa veidi soola. Sega eraldi kausis kokku jogurt, oliivõli, sidrunimahl. Maitsesta segu sidrunimahla, soola, suhkru ja musta pipraga. Sega vahetult enne serveerimist jogurti sisse tükeldatud kurk ja hakitud petersell
Kohupiima pohlamaius besee ja piparmündiga
- 200 g kohupiima
- 100 g vahukoort
- 100 g kuivataud beseed
- 200 g pohlasid või muid marju
- 1 vaniljekaun
- 3 spl suhkrut või mett
- 1 spl peeneks hakitud piparmündilehti
Lõika vaniljekaun pikuti pooleks ja eemalda noaotsaga seemned. Lisa seemned vahukoorele ning vahusta see 1 spl suhkruga tugevaks vahuks. Hõõru kohupiim pehmeks eraldi kausis koos 2 spl suhkruga. Tükelda või murra besee väiksemateks tükkideks. Sega ettevaatlikult kokku kohupiim ja vahustatud koor nii, et segu jääks mõnusalt õhuline. Lisa segule 2/3 pohladest ja beseetükid ning sega ettevaatlikult läbi. Jaga segu lusikaga klaasidesse. Kaunista ülejäänud pohlade ja peeneks hakitud piparmündiga.
Ott Tomik, Põhjaka mõisa kokk
Kogu kalanädala ajakava leiad Eesti toidu veebilehelt.
Kalanädalat korraldab Kalanduse Teabekeskus koostöös Maaeluministeeriumiga ja korraldamist rahastatakse Euroopa Merendus- ja Kalandusfondist 2014–2020.
Septembris kolmandat korda korraldatav Eesti toidu kuu ühendab üle 30 kodumaisele toidule pühendatud ürituse ja festivali. Toidukuu on osa müügiedenduskavast „Eesti toit 2015–2020”, mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine ja avatud toidutööstuste nädal.
Kohupiima pohlamaius
Foto: Urmas Glase
Ott Tomik
Foto: Urmas Glase