Vaja läheb:
- 600 g veise sisefileed
- soola
- musta pipart
- õli
- praadimiseks võid
- 2 küüslauguküünt
- tüümiani
Valmistamine:
- Puhasta filee kelmetest. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga.
- Kalla pannile törts õli ja pruunista liha. Küpsetamise lõppfaasis lisa tükike võid, värsket tüümiani ja küüslauk. Kasta liha küpsemise ajal võileemega.
- Seejärel aseta liha 175 °C ahju. Liha on valmis, kui lihatermomeeter näitab 55 °C.
(NB! Veisefilee sisetemperatuur määrab küpusastme: alla 50 °C on rare, 51‒59 °C on medium, 60 °C ja rohkem well done.)
Küpsetatud ahjujuurikad
- 4 kartulit
- 4 porgandit
- 4 pastinaaki
- tüümiani
- peterselli
- soola
- musta pipart
- õli
Valmistamine:
Pese juurviljad hoolikalt. Soovi korral koori ja lõika parajateks tükkideks. Maitsesta soola, pipra, õli ja värskete ürtidega. Küpseta 180 °C ahjus 15‒20 min.
Bèarni kaste
- 5 munakollast
- 5 spl valge veini äädikat (või sidrunimahla)
- 250 g võid
- 1 spl sinepit
- 3 tilka Tabasco kastet
- poole sidruni mahl
- 1 spl estragoni
- 1 spl harakputke
- 1 spl peterselli
Valmistamine:
- Tükelda või kuubikuteks ja jäta pliidile sulama. Ära lase lõpuni sulada.
- Aseta kastrulisse munakollased ja valge veini äädikas (või sidrunimahl).
- Kuumuta segu vähehaaval ja pidevalt segades: hoia kastrulit tulel ja eemalda see iga 10 sek tagant. Segu on valmis, kui selle temperatuur on 84 °C.
NB! Kui sul ei ole kodus toidutermomeetrit, saad küpsusastet määrata ka või järgi. Kalla kastrulisse veidi sulatatud võid. Kui sulavõi jääb kastme pinnale, on kaste valmis.
- Kõige lõpus lisa sidrunimahl, sinep ja Tabasco. Maitse. Vajadusel lisa soola või sidrunimahla.
Enne serveerimist lisa kastmele hakitud estragon, harakputk ja petersell.