2021. aasta I kvartali siduva eelotsuse kokkuvõte

Osalusoptsiooni andmine töötajale spetsiaalse fondi osakute väljastamise teel

Taotleja soovis maksuhaldurilt hinnangut seoses optsioonide andmisega, kus optsioonide andmine töötajatele toimub spetsiaalselt selleks otstarbeks loodud Prantsusmaa fondi (fonds communs de placement d’entreprise, FCPE) osakute väljastamise teel.

Taotleja soovis teada, kas FCPE osakuid saab lugeda osalusoptsioonideks tulumaksuseaduse § 48 lõike 53 tähenduses ning kuidas toimub optsioonide maksustamine nende andmisel taotleja töötajatele. Samuti kas tulumaksuseaduse § 48 lõikes 53 sätestatud maksuvabastus kohaldub ka siis, kui töötaja lunastab peale viieaastast lukustamisperioodi lõppu emaettevõtte aktsiad kas

  • omandades emaettevõtte aktsiad vahetult või
  • andes FCPE-le korralduse töötaja nimel hoitavate emaettevõtte aktsiate müümiseks ning kandes vara võõrandamisest saadud tulu töötajale.

Maksuhaldur nõustus taotlejaga, et eelotsuse taotluses kirjeldatud FCPE osakute omandamist saab lugeda osalusoptsiooni andmiseks tulumaksuseaduse § 48 lõike 53 tähenduses.

Maksuhaldur arvestas oma seisukohta kujundades asjaoluga, et emaettevõtte aktsiaid märgib ja hoiab FCPE ehk Prantsusmaal spetsiaalselt töötajate optsiooniprogrammiks ning emaettevõtte aktsiate haldamiseks ja hoidmiseks loodud fond, mis väljastab vastavalt märgitud emaettevõtte aktsiatele igale töötajale FCPE osakud (iga emaettevõtte aktsia kohta üks FCPE osak). Samuti oli hinnangu andmisel oluline, et emaettevõtte aktsiatelt laekuvad dividendid FCPE-le (fondile), kes investeerib saadud raha emaettevõtte aktsiatesse, mille arvelt töötajatele väljastatakse täiendavad FCPE osakud. Muu hulgas pidas maksuhaldur oluliseks ka seda, et dividende töötajatele ei maksta, emaettevõtte aktsiatega seotud hääleõigusi teostab FCPE nõukogu ning FCPE osakuid on võimalik lunastada ainult emaettevõtte aktsiates ja kuni viieaastase lukustamisperioodi lõppemisel. FCPE osakute lunastamisel on võimalik emaettevõtte aktsiad kanda töötaja nimele või töötaja korraldusel müüa ja kanda töötajale raha. Samuti on töötajal võimalik jätkata emaettevõtte aktsiate hoidmist FCPE kaudu.

Tulumaksuseaduse § 48 lõige 53 sätestab, et osalusoptsiooni hoidmine vähemalt kolm aastat annab erisoodustuse maksuvabastuse. Kolme aastast perioodi arvestatakse alates optsiooni andmise kuupäevast kuni optsiooni täitmise kuupäevani, mil töötaja saab aktsiad.

Maksu- ja tolliamet nõustub taotlejaga, et FCPE osakute omandamist märkimishinnaga ja FCPE osakute omandamist tööandja panusena tasuta saab lugeda optsiooni andmiseks ning FCPE osakute lunastamist emaettevõtte aktsiates saab lugeda optsiooni täitmiseks. Sellest tulenevalt ei too emaettevõtte aktsiate omandamine või töötaja korraldusel aktsiate müügil raha saamine kuni viieaastase lukustamisperioodi lõppemisel tööandjale kaasa maksukohustust, kuna sellisel juhul on tulumaksuseaduse § 48 lõikes 53 sätestatud maksuvabastuse alus (tingimus hoida optsiooni vähemalt kolm aastat) täidetud.

Emaettevõtte aktsiate kandmisel töötaja nimele tekib töötajal (füüsilisel isikul) tulevikus aktsiate müügil tulumaksukohustus kasult vara võõrandamisest. Töötaja korraldusel koheselt emaettevõtte aktsiate müügil tekib töötajal (füüsilisel isikul) raha saamisel tulumaksukohustus samuti kui kasult vara võõrandamisest. Maksukohustuse aluseks on tulumaksuseaduse § 15 lõige 1.

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll