2016. aastast jõustuva Euroopa Parlamendi ja nõukogu uuendtoidu määrusega luuakse keskne uuendtoidu lubade andmise süsteem, millega lihtsustatakse ja kiirendatakse loamenetlust seniselt kolmelt aastalt 18 kuuni. Määruse eesmärk on soodustada innovatsiooni toidusektoris.
"Uus määrus lihtsustab ettevõtjate jaoks uuendusliku toidu toomist Euroopa Liidu turule, tegemata samas järeleandmisi toiduohutuse arvelt. See peaks laiendama nii Euroopa tarbijate valikuid toidupoes kui soodustama innovatsiooni ja uute töökohtade loomist toiduainetööstuses," ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. "Määruse vastuvõtmisega kõrvaldatakse tarbetud kaubanduspiirangud, kuid uuendtoitude ohutust hakkab keskselt hindama Euroopa Toiduohutusamet, kelle arvamus saab aluseks lubade andmisel."
Uue määrusega kaasnevad peamised muudatused on seotud uuendtoidu loa andmisega:
- luuakse EL keskne loaandmissüsteem;
- menetlusperioodi lühendatakse seniselt kolmelt aastalt 18 kuuni;
- senine nn individuaalluba konkreetse tootja konkreetsele toidule asendatakse üldloaga.
Üldloaga kantakse EL-is turustamiseks heakskiidetud toit ühtsesse kõigis liikmesriikides turule lubatud uuendtoitude loetellu. Määrusesse lisatud andmekaitsesätted aitavad kaitsta uusi innovaatilisi tooteid valmistavate ettevõtjate huve. Samuti lihtsustatakse selliste toitude turule toomist, mis on uued EL-i jaoks, kuid traditsioonilised teiste riikide jaoks väljaspool EL-i.
Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus (EL) 2015/2283 jõustub 1. jaanuarist 2016 ning seda hakatakse kohaldama kaheaastase üleminekuajaga alates 1. jaanuarist 2018. Selle ajani tuleb järgida kehtivat uuendtoitu käsitlevat määrust (EL) 258/97.
Taustainfo
|